?>

Duo Lisa Rydberg och Lisa Långbacka

Duo Lisa Rydberg och Lisa Långbacka

Duon Lisas har medvind just nu. Den består av Lisa Rydberg (fiol) och Lisa Långbacka (dragspel). Tidigare i år tilldelades duon Manifestpriset 2018 i kategorin Årets folk. Deras debutalbum Fiddle and Accordion Conversations hyllas av kritikerna och valdes till en av århundradets viktigaste folkmusikskivor i tidningen LIRA.

Konserten riktas till både folkmusikpublik och publik intresserad av klassisk musik.

Röster om LISAS:

”Fenomenalt vackert och smakfullt…”

Tidningen Vi ”Samtalet dem emellan är väldigt osjälviskt och resultatet är inget annat än superfint.” Betyg 5/5 av Po Tidholm, Dagens Nyheter.

Duon spelar med andra musiker, grupper och orkestrar. I maj 2018 var det fullsatt konsert tillsammans med Sandvikens Orkesterförening i Sandviken. Duon samarbetar med artister som Lena Willemark, Sofia Karlsson, Staffan Hellstrand och norska stråkorkestern Trondheimsolistene.

Deras musik har rötter i svensk folkmusik och barockmusik! Duon bildades 2011 efter att de båda Lisorna från varsitt håll fått höra: ni borde spela tillsammans! Sedan dess har LISAS framträtt i Europa, USA och Kanada med en repertoar bestående såväl egna kompositioner som personliga tolkningar av traditionella låtar.

Lisa Rydberg, Riksspelman och barockviolinist, är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik. Hon har även erhållit Diplom på barockviolin. Lisa är numer frilansande musiker med ett brett register. Hon utgör ena halvan av hyllade duon Bach på svenska och har turnerat flitigt med grupper som Jul i folkton och Sofia Karlsson band. Lisa har gett ut sex skivor i eget namn och kan därtill höras på en rad skivor med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Thomas Di Leva, Ane Brun och Ulf Lundell. År 1999 blev hon Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.

Lisa Långbacka, dragspel, rör sig mellan skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Hon är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och har bland annat. framträtt med och komponerat för kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turnerat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Sofie Livebrant och Norrbotten Big Band. År 2017 var Lisa Långbacka musikproducent för Nobelbanketten där hon också medverkade som musiker och kompositör. Hon blev 2015 utsedd till Årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund och erhöll 2018 STIMS pris ”Årets kompositör” vid Folk- och Världsmusikgalan.