?>

Spelstinamedaljen

Josefina Paulson Mottagare av Spelstinamedaljen 2018

Josefina Paulson är en sällsynt framstående spelman med ett stort engagemang för den traditionella musiken, inte minst den från Västmanland. Med sin beredvillighet att genom sitt musicerande dela med sig av allt det den musiken ger är hon en stor förebild och inpiratör för både manliga och kvinnliga spelmän av alla åldrar.

Det skriver Olof Neverland Westin i Västmanlands Spelmansförbunds nominering av Josefina Paulson till Spelstinamedaljen 2018.

Västmanlands Spelmansförbund, Gästriklands Spelmansförbund, Hälsinglands Spelmansförbund och Arrangörsföreningen Folkmusikfest står bakom beslutet att ge Josefina Paulson spelstinamedaljen 2018.

Vid nyckelharpsstämman i Österbybruk 2016 utsågs Josefina till världsmästare i spel på kromatisk nyckelharpa. 2008 tilldelades Josefina Zornmärket i silver för livfullt och skickligt nyckelharpsspel i Upplands- tradition.

Josefina spelar vid många konserter och festivaler i Sverige och andra länder.

Sök gärna på Youtube så hittar Du många exempel på detta. Josefina har en egen Youtubekanal men har också filmats av många andra.

Josefina har även ett eget skivbolag, Nutrad Records. Sök efter www.josefinapaulson.se så hittar Du inspelningar som Nutrad Records säljer. Skivbolagets CD-utgivning omfattar tio CD sedan 2011.

Josefina själv och andra musiker medverkar på dessa CD. Det gäller bland andra Valentin Arnold, Colbjörn Lindberg, David Eriksson, Carina Normansson, gruppen Spelstinor och Jonas Åkerlund.

Sedan några år tillbaka ingår Josefina i gruppen Spelstinor, ett antal kvinnliga folkmusiker som spelar traditionsmusik från i första hand Västmanland, Uppland och Gästrikland.

De senaste åren har Josefina varit engagerad i ett projekt som syftar till att sprida kunskap om traditionsmusik och traditionell dans och då särskilt bland ungdomar. Projektet har huvudsakligen bestått av konserter, workshops och andra evenemang. Framför allt i Sala och Västerås.